דוח שבועי (12) - המעוכבים  |  

אולמרט - נקט בתחבולות שונות ובתרגילים מתוחכמים כדי להיחלץ מעונש; כמה חבל שאין אפשרות לערער על סחבת בביהמ"ש העליון! פינטו - עסקת הטיעון אושרה; ערעור תלוי ועומד; מועד תחילת ביצוע פסק הדין לוט בערפל! רונאל פישר – המשטרה ממשיכה לחקור את מעורבותה של דוד-בלום בתיקים שונים; במקביל הוגש כתב אישום חמור נגד יאיר ביטון


1. אולמרט 

חלפה שנה מאז ששופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, דוד רוזן, הציב תמרור "עצור" בפני פעילותו הבלתי פוסקת של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, נגד מערכת אכיפת החוק. השופט רוזן קבע בצורה נחרצת שאולמרט קיבל שוחד בפרשת הולילנד וגזר עליו עונש מאסר חמור של שש שנים. הייתה זו הפעם הראשונה בתולדות המדינה שראש ממשלה נשלח אל מאחורי סורג ובריח.

השופט דחה את ביצוע גזר הדין של אולמרט ושל הנאשמים האחרים לחודש ספטמבר 2014, אחרי ראש השנה שעבר עלינו לרעה. שירות בתי הסוהר עשה אומנם הכנות מעשיות לקלוט את האסיר אולמרט באגף חדש מאובטח, אבל בשלב זה המתקן ריק. מתברר שמול עינינו מתחולל מחזה תעתועים של המערכת המשפטית. אולמרט נשאר אדם חופשי, ממשיך לנהל את עסקיו כראש קבוצת לבנת, וכשותף בחברות יחד עם ראש המוסד לשעבר מאיר דגן והרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ.

אולמרט מתגורר כיום בדירה מפוארת במרכז תל אביב, נוסע במכונית יוקרתית וזוכה לאבטחה צמודה. קומתו זקופה ויהירותו זוכה לעדנה מחודשת. הוא זוכה עדיין ליחס מיוחד מצד רבים, שעומדים גם עתה לצדו.

במלוא הצניעות אני חייב לציין, שתנועת אומ"ץ ואני באורח אישי ומקצועי לא נכללים בקטגוריה זו. תעיד על-כך פעילותנו המסועפת לאורך שנים להסרת המסכה מעל פניו של אולמרט, שלצערנו לא נשאה פרי בגלל מחדליה של מערכת אכיפת החוק וחומת המגן של תקשורת חנפנית ומגמתית שהפכה אותו לאתרוג בדומה למורו ורבו המושחת אריאל שרון המנוח.

מדוע לא נכלא עד כה אולמרט מאחורי סורג ובריח כפי שהיו נוהגים לגבי אישי ציבור אחרים שסרחו?

השתלשלות העניינים מאז גזר הדין שנפסק לו, זועקת. למרבה הצער, אי-אפשר להתעלם מתופעה מאלפת: חלק ניכר מקרב שופטי בית המשפט העליון, לרבות הנשיאה מרים נאור, פסלו את עצמם מלדון בערעור של אולמרט בנימוק שהייתה להם היכרות מוקדמת איתו. לטעמם קיים חשש לניגוד עניינים.

בשלב ראשון קבע בית המשפט העליון, שאין מקום לקיים את החלטת השופט בנושא מועד כליאתו של אולמרט ולדחות את מועד הביצוע עד להכרעה בערעור. בחודש דצמבר 2014 החלה שמיעת הערעור בפני הרכב של חמישה שופטים בראשותו של השופט סלים ג'ובראן. בשלב השני חלה הפסקה בדיונים בערעור מאחר שהשופט ג'ובראן כיהן בתפקיד יו"ר ועדת הבחירות לכנסת הנוכחית. מאז סיום הבחירות חלפה כבר תקופה נכבד,ה אבל הערעור עדיין תקוע, דבר שעורר ביקורת בתקשורת והרמת גבות בקרב משפטנים בכירים.

לפני זמן קצר פנתה אומ"ץ אל נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, וביקשה לברר מתי תינתן ההכרעה הסופית בערעור. התשובה שקיבלנו מעוזרת הנשיאה הייתה מעורפלת: "התיק קשה ומורכב מצוי עדיין בעבודה". משום מה נדמה לי שיש לשופטי בית המשפט העליון קושי נפשי לשלוח את אולמרט למאסר, גם לתקופה פחותה משש שנים אם יחליטו לקצר בעונשו.

כזכור, זוכה אולמרט בנסיבות תמוהות בסיבוב הראשון של משפט טלנסקי ע"י שופטי בבית המשפט המחוזי בירושלים, שהתייחסו משום מה לכספי השוחד שהוא קיבל כאל תרומות פוליטיות. אחרי ששולה זקן חשפה את הקלטות המרשיעות נגד אולמרט הוחזר התיק שוב לבית המשפט המחוזי, לדיון חוזר בפרשת טלנסקי. בדיון זה נטלו חלק שני שופטי ההרכב הראשון, שהפעם לא היססו ושלחו אותו לכלא לתקופת מאסר נוספת של שמונה חודשים שאינה חופפת את תקופת המאסר של פרשת הולילנד. אולמרט ערער על הרשעתו ועל גזר הדין. ערעור זה קבוע לדיון בינואר הבא.

אגב, זקן לא סגרה עדיין את החשבון שיש לה עם אולמרט. בהרצאות שהיא מופיעה בימים אלה ברחבי המדינה תמורת 5,000 שקל להרצאה, היא משיבה על שאלות של מאזיניה ואינה חוסכת מידע חדש על מעלליו של הבוס שלה לשעבר. אולמרט היה לאורך שנים טפלון שהצליח לשרוד מחוץ לחומות הכלא חרף העבירות הפליליות הרבות שביצע בשרשרת בתפקידיו הציבוריים השונים. אולמרט שיקר בחקירותיו באזהרה לחוקרי המשטרה ורשות המיסים ועסק בשיבוש ראיות ובקניית עדים.

אחד התחמונים של אולמרט המגה-מושחת היה בשעתו כלפי שלושת השופטים המחוזיים בירושלים, שהרשיעו אותו בפרשת מרכז ההשקעות שבמסגרתה הוא דאג להזרים כספי מדינה לשותפו לדברי עבירה לשעבר, עורך הדין אוריאל מסר. מאחר שמסר החזיק בכספת של משרדו כספי שוחד שקיבל אולמרט בפרשת טלנסקי, לא מן הנמנע שכספי שוחד נוספים שהיו שייכים לאולמרט היו טמונים בקופה זו.

כבר בראשית דרכו הציבורית החל אולמרט לשאוב מהקופה הציבורית באמצעות פעולות תיווך רבות, אותן עשה מקיצורי דרך שהעניק בזכות קרבתו למערכות השלטון. התעשרותו הגדולה של אולמרט היא מקבלת שוחד שיטתי מאילי הון ומגופים כלכליים שסייע להם בדרך זו או אחרת. חלק מכספי השוחד שהועברו אליו נעשו על-פי החשד בעזרתה הפעילה של שולה זקן, המנהלת המיתולוגית של כל לשכותיו. כספי שוחד אחרים שולמו במזומנים בארץ או בחו"ל, באמצעות העברות כספים בהיקפים בלתי ידועים, ששימשו כביכול רק למטרת בחירות, אך הועברו בדרכים מתוחכמות גם לכיסו הפרטי.

מסע ההשחתה הארוך של אולמרט, שהיה מלווה כל העת בחשדות לקבלת שוחד, שרובם לא נחקרו עד היום, קיבל תאוצה כאשר הוא כיהן כראש עיריית ירושלים ומאוחר יותר כשעמד בראש כמה משרדים ממשלתיים: תקשורת, אוצר ותמ"ת. עבירת השוחד הייתה לחם חוקו של העבריין הסדרתי אולמרט מאז שמילא תפקידים אופרטיביים של ראש עירייה ושר, שאפשרו לו להעניק הטבות שונות, לתפור מכרזים ולבצע עבירות מגוונות, גלויות וסמויות.

אולמרט הנהנתן מצא כמה דרכים בדוקות לקבל את השוחד. את ה"כסף הקטן", שהסתכם בכמה אלפי דולרים, הוא קיבל לרוב בצורת עטים נובעים יקרים. את הכסף הגדול שהסתכם במאות אלפי דולרים נטל באמצעות הלוואות כספיות שהוא ביקש וקיבל בכסף זר, במזומן, מבלי שטרח לתת כתמורה מסמך כלשהו או המחאה דחויה.

את כספי ההלוואות לא טרח אולמרט להחזיר, בידיעה מראש שהוא מכוסה מפני חשיפה פומבית או חקירה משטרתית. ואמנם, נותני ההלוואות היו לרוב אנשי עסקים שנהנו משירותיו הממלכתיים של אולמרט, בניגוד לכללי המינהל התקין ולעיתים גם בניגוד לחוק. הרמיזות שלהם לאולמרט לא הועילו והם נאלצים להבליג עד היום מחשש שיפלילו את עצמם.

מסתבר שאולמרט המשיך במעלליו הפליליים גם אחרי שפרש בבושת פנים מתפקיד ראש הממשלה. אומ"ץ המשיכה לפעול עם יד על הדופק של העבריין הסדרתי. בשעתו הגשנו תלונה נגד אולמרט בחשד לכאורה לקבלת שוחד וטובות הנאה מקבוצת לבנת, בעלת מפעל נשר לייצור מלט. טענו שכאשר אולמרט כיהן כשר התמ"ת בשנת 2003 פעל להגבלת ייבוא המלט לישראל על-מנת לאפשר לקבוצת נשר להמשיך ולהחזיק במונופול לייצור ושיווק מלט בארץ. שבע שנים לאחר מכן, בשנת 2010, אחרי שאולמרט נאלץ להתפטר מתפקידו כרה"מ, הוא נתמנה כיו"ר קבוצת לבנת תמורת שכר חודשי גבוה והוצאות נלוות אטרקטיביות.

בשלב זה כל הסימנים מעידים על-כך שאולמרט ינקוט בתחבולות שונות ובתרגילים מתוחכמים כדי להיחלץ מעונשי המאסר שנפסקו לו. כמה חבל שאין אפשרות לערער על סחבת בבית המשפט העליון.

2. הרב פינטו  

ההתרוצצות סביב הרב יאשיהו פינטו נמשכת בעקבות החלטה של שופטת בית המשפט העליון, ענת ברון, להעניק לו היתר יציאה מהארץ לפרק זמן קצוב לצורך קבלת ניתוח מציל חיים וטיפולים רפואיים בארה"ב במחלת הסרטן שממנה הוא סובל. ההחלטה התקבלה על-אף עמדת הפרקליטות, בין היתר בעקבות חוות דעת של רופאו של הרב, שלפיה כל עיכוב בביצוע הניתוח מהווה איום מידי ומוחשי לחייו של הרב.

הרב חויב להפקיד ערבות בנקאית בסך מיליון שקל, כתנאי ליציאתו לחו"ל: "ערבות זו תבוא בנוסף לערבויות קודמות שכבר הופקדו בקופת בית משפט בהליכים קודמים", הדגישה השופטת. הרב שוחרר לחו"ל לאחר שהערבות ניתנה.

ואכן, הרב יצא לניתוח שהוגדר קריטי. בעיצומם של הטיפולים ולאחר הסרת הערמונית הוברר, בימים אלה, כי חלה הרעה משמעותית נוספת במצבו הרפואי של הרב - הגרורות התפשטו גם לכבד וגם לכליות ולאיברים נוספים. ההרעה חלה נוכח הזמן שנדרש להליכים המשפטיים, שגרמו לעיכוב ביציאתו של פינטו לטיפולים רפואיים אצל רופאיו בארה"ב. המסמכים הוגשו לבית המשפט העליון ונוכח ההחמרה במצבו הרפואי הותר המשך הטיפול בחו"ל.

בידו של הרב עלה לתקוע יתדות מוצקים במרבית מגזרי המשק, החברה והממשל באמצעות עשרות אלפי חסידיו. חלקם אישים ידועים ומוערכים. אזרחי המדינה שוחרי הצדק המשפטי היו מודעים היטב להתנהלות של מערכת אכיפת החוק, שהגיעה בשיאה בעסקת הטיעון. העסקה נחתמה אחרי שמפקד יחידת להב 433 ניצב בדימוס, מנשה ארביב, נאלץ לפרוש מתפקידו לאחר שהרב פינטו נאלץ להתגונן ולחשוף את מעשיו של ארביב; ולפני שראש יאח"ה, תת-ניצב אפרים ברכה, שהסתבך גם הוא עם הרב, שלח יד בנפשו - עוד בטרם הוכרעו כל העובדות שפורסמו ב-News1 על מעשיו הבעייתית של ברכה. הרב פינטו הציע בחקירתו במשטרה, וגם לאחר מכן בשיחות שהתקיימו עם מח"ש, להדוף את טיעוניו של ברכה ולמסור את כל הידוע לו על מעשיו הפליליים של ברכה. על-כך אף התנהלה השנה חקירה סמויה במחלקה לחקירות שוטרים, אך היועמ"ש פעל לעכב בירור מעמיק בנושא, מסיבות הידועות לו היטב.

עד היום מצויים רבים וטובים שסבורים, כי היועץ המשפטי, יהודה וינשטיין, ופרקליט המדינה, שי ניצן, לא גילו להיטות יתר לקיום הליך משפטי רגיל שבמסגרתו היו נחשפים קשרים ומעשים חמורים מצד בכירים במערכת אכיפת החוק.

בהקשר לכך כדאי לציין שעוד בטרם נחתמה העסקה עם הרב, פתחה אומ"ץ מערכה משפטית וציבורית בהנהגתו של חבר הצוות המשפטי, עו"ד שמואל שנהר, שזיהה עוולה גדולה שנגרמה לחוק בעצם חתימת העסקה. פנינו בשעתו אל היועץ המשפטי לממשלה ואל פרקליט המדינה וכתבנו לו: "אנו מתנגדים בכל תוקף להסדר טיעון ההולך ומתגבש בין פרקליטו של הרב פינטו לבין פרקליטות המדינה... הנימוק להסדר הטיעון הוא החומר שנתן ושעתיד לתת הרב פינטו למשטרת ישראל בעניין ניצב ארביב, ששילם את מחיר כישלונו הגדול בהתפטרותו ממשטרת ישראל... מעבר לכך, מתגנב החשד שכל הרעיון ל'הסדר הטיעון' לא בא לעולם אלא כדי למנוע קיומו של משפט, שבו יתגלו הקשרים המדויקים בין קציני משטרה לבין פוליטיקאים ואנשי עסקים והכל בחסות הרב פינטו ועוזריו הקרובים". אומ"ץ עתרה לבית המשפט העליון בדרישה להעמיד לדין, במקביל, גם את תנ"צ ברכה. העתירה נדחתה. הסדר הטיעון אושר על-ידי בית המשפט העליון.

בינתיים אושרה גם ע"י בית המשפט המחוזי עסקת הטעון עם הרב פינטו. השופט עודד מודריק גזר עליו שנת מאסר. הרב פינטו הגיש ערעור לבית המשפט העליון וערעור זה תלוי ועומד. הרב פינטו חזר מנסיעתו הקודמת לחו"ל לפני שנגזר דינו. הוא שוחרר כאמור לששה שבועות לטיפול שהוגדר מציל חיים ואחרי חג הסוכות הוא אמור לשוב לישראל.

3. רונאל פישר 

השבוע נצפה רונאל פישר, גיבורה של אחת מפרשות השחיתות הגדולות במדינה, בעת ביקור רפואי בבית החולים "איכילוב" בתל אביב. קודם לכן טענו פרקליטיו של פישר שחלה החמרה במצב בריאותו והוא זקוק בדחיפות לצנתור.

איני מתיימר להכיר מקרוב את הגיליון הרפואי של רונאל פישר, ובוודאי שאין לי עניין לפגוע בצנעת הפרט שלו ואני מאחל לו בריאות מלאה ומהירה. אבל מתוך היכרות קרובה של האיש ומעקב של שנים אחר מעלליו הרבים שנתגלה לי כשנחשף כתחמן, קומבינטור, מניפולטור, שקרן, ערמומי וגם שחקן, אין לי ספק שימצא דרכים להציג את מצבו הרפואי חמור מכפי שהוא באמת. אין לי ספק שפישר ינקוט בכל האמצעים כדי להימנע מלהיכנס לכלא.

פישר הושעה בימים האחרונים ע"י לשכת עורכי הדין מעיסוקו בעריכת דין בעקבות ההחלטה להגיש נגדו כתב אישום פלילי חמור. אומ"ץ פנתה בעבר ללשכה וביקשה להשעותו לאלתר, אחרי שהתברר לנו שלמרות שהוא הכריז בפומבי על סגירת משרדו המפואר בתל אביב, הוא ממשיך להעניק שירותים משפטיים מאחורי הקלעים באמצעות משרד פרסום רמת-גני שהיה מחובר אליו. הלשכה הודיעה לנו בתגובה שכל עוד אין החלטה להעמידו לדין, אין מקום להשעותו.

תרגיל נוסף נערך באחרונה ע"י רעייתו של פישר, שהגישה בקשה לפסיקת מזונות במטרה לעקוף את החילוט והעיקול על נכסי המשפחה. אין ספק שהציר המרכזי במערכת פשעיו של פישר קשור בפרקליטת מחוז תל אביב לשעבר, רות דוד-בלום, שהוא הצליח להפיל בפח במתק לשונו.

הנורה האדומה הראשונה בנושא טעון זה נדלקה באומ"ץ לפני תשע שנים בעקבות חקירת משטרה שנפתחה נגד שוקי משעול, עובד בכיר במע"מ שנחשב בעת ובעונה אחת כחושף שחיתויות ברשות המיסים, וכמי שנחשד שעבר על החוק בכך שהואשם בפגיעה בסודיות ע"י מסירת מידע פנימי. משעול סיפר לי, כי באחד הימים פנה אליו פישר והציע להעניק לו שירותי הגנה משפטיים והוסיף שהוא יכול להסדיר הסכמים נוחים של עד מדינה, בזכות קשריו המיוחדים עם דוד-בלום, שכיהנה אז כפרקליטת מחוז תל אביב.

שיחתו של פישר עם משעול הוקלטה. התמלול הועבר אל אומ"ץ שפנתה ליועץ המשפטי לממשלה, אך משום מה החליטה הפרקליטות שלא לנקוט באמצעים נגד פישר. רק כעבור שנים, כאשר החלה באיחור רב חקירת המשטרה בפרשות השחיתות של פישר, עלה נושא זה מחדש ומשעול נתבקש לתת עדות. פישר השתמש בשמה של דוד פעמים נוספות כדי לגייס לקוחות בעלי יכולת. בשלב זה לא ברור אם דבר זה נעשה בידיעתה של דוד או ללא ידיעתה.

אחרי שדוד נפלה ברשת של פישר ויחסיה עימו התהדקו, הגיע עידן המתנות ובהקשר לכך מן הראוי לציין את הגילוי הבלעדי של יואב יצחק באתר News1: "עורכת הדין רות דוד קיבלה מעורך הדין רונאל פישר מתנות בשווי עשרות אלפי שקלים, בתקופה שכיהנה בתפקיד פרקליטת מחוז תל אביב. המתנות ניתנו באופן הנוגד את החוק, האוסר על עובדי ציבור ועל עובדי מדינה לקבל מתנות, למעט מתנות סמליות בערך של עד 100 שקל.

"המתנות ניתנו לדוד כאשר במקביל הסתייע בה פישר לקידום ענייני לקוחותיו בפרקליטות ובקרב גורמי אכיפה נוספים. עולה חשש סביר לפיו פישר ציפה ואף קיבל יחס מיוחד מרות דוד. המדובר בשוחד לכל דבר ועניין, שניתן אגב קשריו האישיים עמה ונוכח רצונו וכוונתו לנצל לרעה את מעמדה ותפקידה".

גילוי מדהים זה, שלא הוכחש על-ידי דוד, הוביל את אומ"ץ לפנייה ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בדרישה שיורה על חקירה פלילית בנושא רגיש זה. ואמנם, נושא המתנות הפך להיות מרכז החקירה אחרי שהתברר שדוד קיבלה מתנות גם מיאיר ביטון, בעליה של חברת ב.יאיר ואחד הלקוחות הטובים של פישר.

ביטון נחשד בקשרים עם יצחק אברג'יל, אחד מראשי משפחות הפשע, ובביצוע שורה של עבירות פליליות חמורות. אחרי שדוד פרשה מהפרקליטות היא הצטרפה כשותפה למשרד הפרקליטים של פישר. זה מצידו המשיך במסע ההשחתה של הפרקליטה ונטל אותה עימו לחו"ל, כדי לפגוש שם בחשאיות את ביטון ולנסות לשבש את החקירה שלו.

אומ"ץ פנתה בשעתו אל השופטת בדימוס הילה גרסטל, נציבת הביקורת על מערך התביעה, בבקשה לחקור חשד להיבטים פלילים חמורים שנבעו ממערכת היחסים של פישר ודוד. בפנייה נאמר: ידוע, שלאחרונה סיימה מח"ש חקירת חשדות פליליים נגד פרקליטת מחוז תל אביב (פלילי) לשעבר, רות דוד-בלום, בפרשת חברת ב. יאיר.

"על-פי כתב האישום פעלה עו"ד דוד-בלום לשבש את החקירה של יאיר ביטון, בעליה של החברה, כאשר נפגשה אתו ברומניה יחד עם עו"ד רונאל פישר, שותפה למשרד הפרקליטים. בעקבות פרסומים בימים האחרונים באתר 'פוסטה' ובכלי תקשורת נוספים נראה לנו שיש צורך דחוף שמשרדך יבדוק אספקטים נוספים של הפרשה שקשורים בהתנהלותה של דוד-בלום בעת שכיהנה כפרקליטת מחוז תל אביב.

"בעת שרות דוד כיהנה כפרקליטת מחוז תל אביב, היא הייתה אחראית בלעדית לתיק הבנק למסחר. בנושא זה הייתה אחראית להוצאת צווי מעצר בינלאומיים נגד החשוד המרכזי בפרשה – גדי בן-הרוש שנמלט מהארץ, במטרה לחקור אותו בנושא של קריסת הבנק בקשריו עם עולם הפשע. ראוי לציין שבן-הרוש היה באותה תקופה שותפו לעסקי הבנייה של יאיר ביטון, בעליה של ב. יאיר.

"לימים נודע כי ביטון יזם פרויקטים לבנייה יחד עם עו"ד רונאל פישר, ידידה של רות דוד. לאחר פרישתה של דוד-בלום מהפרקליטות, מונתה לדירקטורית בחברת ב. יאיר. בהקשר לכך, יש לציין שחקירת המשטרה חשפה חשדות שלבן-הרוש ולביטון היו עסקים סמויים עם ראש משפחת הפשע יצחק אברג'יל. בין השאר עלו חשדות שהועברו סכומים של למעלה מ-40 מיליון שקל מחברת ב.יאיר לאברג'יל בתקופה שרות דוד שימשה דירקטורית בחברה.

"בעקבות זאת הוזמנו לשימוע אברג'יל ויאיר ביטון טרם הגשת כתב אישום, לעומת זאת, לא נחקרה רות דוד בנושא טעון זה ולא נתבקשה לענות על שאלות כלשהן. זאת ועוד, בשנת 2014 ייצגה רות דוד בבית המשפט את יאיר ביטון בחשדות שונות שהועלו נגדו, הרעיפה עליו ועל חברת הבנייה ב. יאיר מחמאות למכביר וטענה שהמדובר הוא באדם נורמטיבי. חשיפת נתונים מתוך מכשיר הטלפון המסווג של עו"ד רונאל פישר העלתה מאוחר יותר את הפגישה של דוד-בלום עם ביטון ברומניה, שהולידה כתב אישום. למרות אי-שיתוף הפעולה של פרקליטי המחוז התקדמה הבדיקה של הנציבות לגבי כמה תיקים שעדיין לא הסתימה".

השבוע הודיעה לנו הנציבה שהמשטרה ממשיכה לחקור את נושא מעורבותה של דוד בתיק הבנק למסחר, ומאחר שמסמך העקרונות להקמת הנציבות אוסר עריכת בדיקה בתיק המצוי בחקירה משטרתית, הועברה הפנייה של אומ"ץ לצוות המשטרתי. במקביל הוגש כתב אישום פלילי חמור נגד ביטון בשל קשריו עם אברג'יל.

בסופו של ההליך כולם ישלמו את המחיר. רונאל פישר מנסה לחמוק מעונשו אבל אומ"ץ לא תניח לו.